SÓLÁMPAHATÁSOK – MI AZ IGAZSÁG A SÓLÁMPÁKRÓL?

Ki nem szereti az enyhén romantikus és hangulatos hangulatot? Egy hosszú munkanap után gyújtson gyertyákat, sólámpát, és engedje át a pihentető estét, elfelejtve a nap minden gondját. A sólámpa jó közérzetre és egészségre gyakorolt ​​hatása manapság népszerű téma, gyógyító tulajdonságokat tulajdonítanak nekik, de mennyi igaz belőlük?

MI A HIMALAYAN SÓLÁMPA?

A himalájai sólámpák vöröses-rózsaszín sókőből készülnek, ami üreget teremt az izzó számára. A boltokban mind a lámpákat, mind a Himalája sós gyertyatartókat megvásárolhatja.

Az eredeti sólámpák sója, mint a közönséges asztali só, nátrium -kloridból áll, de több nyomelemet tartalmaz. A magnézium, a kálium, a kalcium és a vas azok az elemek, amelyek a só jellegzetes rózsaszínét adják. Sajnos a bolti sólámpák gyakran hamisítottak, ezért ha megfelelő sólámpát szeretne vásárolni, javasoljuk, hogy előtte végezzen egy kis kutatást.

A sólámpák a negatív töltésű ionok miatt rendelkeznek ezekkel a gyógyító tulajdonságokkal, de ezek a lámpatestek nagyon keveset tartalmaznak. Akárcsak a vihar után, amikor kimegyünk és beszívjuk a levegőt, érezzük kellemes békéjüket és hirtelen pozitív érzelmek áradását. Ennek oka, hogy ezekből a negatív töltésű ionokból nagy mennyiség képződik a levegőben egy vihar után, amely a légkör elektromos kisülése során keletkezik. Sajnos egy sólámpa nem fogja tudni feltölteni a helyiséget annyi negatív töltésű ionnal.

Érdekes módon az eredeti himalájai sólámpák a pakisztáni Khewra sóbányákból származnak. Az ezekből a bányákból származó sókristályok általában vörösesek, rózsaszínűek vagy majdnem fehérek.

A boltokban található leggyakoribb sólámpák azonban a Himalája hegységből származnak.

A sós lámpákról a legnépszerűbb dolog az, hogy javítják a hangulatot, tisztítják a levegőt, segítenek az allergiák elleni küzdelemben és javítják az alvás minőségét. Felmerülnek azonban kérdések – ez nem egy újabb marketingfogás?

A SÓLÁMPA TISZTÍTJA A LÉGET?

Ezen lámpák sok támogatója úgy véli, hogy a himalájai só olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megtisztítják a levegőt, de ezt a tényt nem tudományosan igazolták. Úgy tartják, hogy a sólámpa bekapcsolásakor vonzza a vízmolekulákat és velük együtt a szennyezést, amely nem kerül vissza a levegőbe.

Ennek azonban nincs tudományos alapja, mivel a sólámpák nem bocsátanak ki elegendő mennyiségű ilyen negatív iont a levegőben lévő részecskék eltávolítására. Ha továbbra is igazán tisztítani szeretné a levegőt, akkor jobb, ha a szűrőket, ionizátorokat vagy más, a boltokban kapható lehetőségeket választja.

A SÓLÁMPA JOBB AZ ALVÁS MINŐSÉGÉN?

Úgy gondolják, hogy a sós lámpák által kibocsátott negatív ionok javíthatják az alvás minőségét és segíthetnek az embereknek az álmatlanság elleni küzdelemben. A sólámpák esetében azonban ez a tény sem bizonyított. Számos tanulmány készült a negatív ionok emberi alvásra gyakorolt ​​hatásának vizsgálatára. Az eredmények főleg azt mutatták, hogy az alvás minőségére alig vagy egyáltalán nem voltak hatással. Az ionizációnak nincs szoros kapcsolata a szorongás, a hangulat, a relaxáció, az alvás és a személyes kényelem szintje között sem. Magával a kutatással itt ismerkedhet meg.

Azonban ezek a sólámpák javíthatják az alvás minőségét azáltal, hogy meleg és nyugtató fényt adnak. Napjainkban mindannyian sok időt töltünk a telefon képernyőjének vagy számítógépének kék képernyőjén. Ez a kék fény nem teszi lehetővé az agyunk pihenését. Bebizonyosodott, hogy ez a fény, különösen este, zavarja az alvási hormon – a melatonin – felszabadulását, aminek következtében romlik az alvás minősége. A sólámpák által kibocsátott meleg fény segíthet pihenni és elősegíteni az álmosságot, de ehelyett nyugodtan választhatunk egy másik meleg fényforrást.

A SÓLÁMPÁK SEGÍTENEK AZ ASZTÉMOK ÉS ALLERGIÁK KÜLDÉSÉBEN?

Van egy mítosz, miszerint a sólámpák pozitív hatással vannak a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőkre. Ebben az esetben egy sólámpa nem lenne elegendő az allergia és az asztma tüneteinek csökkentéséhez. A magasabb sókoncentráció azonban pozitív hatással lehet az egészségre.

Napjainkban egyre növekvő ún. Kezelés folyik a természetes sóbarlangokban vagy a speciálisan kialakított sószobákban. Ezt a kezelési módszert haloterápiának hívják, különösen gyakori Kelet -Európában. Azok az emberek, akik éltek ezzel a lehetőséggel, megerősítik, hogy egy óra sóbarlangban vagy sószobában töltött idő csökkenti a légzőszervi megbetegedések tüneteit.

A haloterápia során apró sórészecskéket lélegeznek be, amelyek hidratálják a nyálkahártyát, növelik a nátrium -ionok koncentrációját és megakadályozzák az ödémát.

A himalájai sólámpák maguk nem lesznek a megfelelő választás az egészség javítására, de mindenképpen képesek kellemes hangulatot teremteni otthon, ezáltal javítva a hangulatot. A jóga vagy a meditáció, mint békés estékre használható dizájnelem, biztosan nagyszerű lesz!

Leave a Comment